Auksjon torsdag 21. november 2002 kl 19:00
Kinsarvik, Lars(1846-1925)
Armstol

Bemalt tre
H: 164 cm. Sete H: 45 cm.
Høyrygget. Bemalt i dyp blå, grønn, orange og hvit.

Utskåret rygg, vanger og sarg med drageslyng og diverse nisser og troll. Rygg med motiv av vikinghøvding sittende i høyrygget armstol med oppvartende kvinner til høyre og hans menn sittende til venstre.

Vurdering
NOK 100 000–150 000

Auksjonert torsdag 21. november 2002 kl 19:00

Tilslag NOK 105 000

LITTERATUR: Janikke Carlsen: "Kinsarvik, Lars", Norsk kunstnerleksikon, Oslo 1983, bind 2, s. 514-515.
Arnfinn Engen: Lars Kinsarvik. Skaparen av "den norske stilen" i nyare treskjerarkunst, Lillehammer 1996, en tilsvarende stol er avbildet på forsiden av bokens smussomslag.

Lars Kinsarvik ble født i Kinsarvik i Hardanger. Han drev et malerverksted og arbeidet med treskjæring om vinteren. Fra 1877 ble det treskjæring på heltid. I begynnelsen skar han akantusranker, som var vanlig og meget populært på den tiden, men etterhvert ble han sterkt inspirert av stavkirkenes dyre- og båndornamentikk og begynte å inkorporere denne type skjæring på skap og stoler. Fra 1895 begynte han med den produksjonen han idag er aller mest kjent for, møbelstykker som både var utskåret og bemalt. Han fikk høre at den gamle norske skurden var fargelagt, og begynte da selv med bemaling. Lars Kinsarviks modne stil viser at han stilte seg friere overfor de historiske forbilder og utviklet en personlig stil. Utskjæringene var fortsatt dominert av båndslygninger, men han flettet inn masker og fantasifulle vesener. Hans personlige stil kommer ikke minst til syne ved de fargene han brukte på møblene. Duse jordfarger ble brukt på utskjæringene ofte mot en dyp, grønnblå eller sort bunn. Omkring 1910 var hans arbeider ettertraktet i byene og han fikk omfattende oppdrag med skap, benker og stoler til hele interiører. Han hadde også store oppdrag i flere kirker. Han deltok med sine arbeider på flere internasjonale ustillinger, som Verdensutstillingen i Paris. Han deltok også på Jubilæumsutstillingen i Kristiania i 1914.