11833. henri matisse, sittende, ryggvendt akt

Matisse-litografi direkte fra kunstneren med spennende proveniens.

Litografiet “Sittende, ryggvendt akt” fra 1913, er dobbeltsignert: «Henri Matisse» med svart penn, og stempelsignert: «HM».

Det spesielle med dette litografiet er proveniensen, Walther Halvorsen. Det er stor sannsynlighet for at det ble gitt direkte fra Matisse til Halvorsen, og det har vært i familiens eie frem til nå. Walther Halvorsen ble en nøkkelperson når det kom til å formidle fransk kunst til Nasjonalgalleriet i Oslo, Nationalmuseum i Stockholm og til samlere i Norge, Danmark og Sverige, under og etter første verdenskrig.

I 1914 hadde man stelt i stand en utstilling “Fransk kunst. Maleri, skulptur, grafikk fra det XIX aarhundrede” i Nasjonalgalleriet, som førte til økt interesse for fransk kunst i Norge. I og med krigsutbruddet, ble en del av denne kunsten værende i Norge over lang tid.

Franske kunstnere var ved fronten og kjempet og de franske kunsthandlerne, som før krigen hadde mange tyske og amerikanske klienter, hadde måttet legge sine virksomheter på is eller flykte fra landet. De skandinaviske land som var nøytrale under 1. verdenskrig opplevde, til forskjell fra det krigsrammede Europa, et enormt økonomisk oppsving i denne perioden. Museumsdirektører og samlere så her en gylden anledning til å få kjøpt god fransk kunst.

Walther Halvorsen hadde skaffet seg et viktig kontaktnett i Paris gjennom sitt giftermål i den adelige familien Prozor, med skuespillerinnen Greta Prozor, og gjennom bekjentskapet med Henri Matisse som han var elev av under en kort periode i 1910. Halvorsen bodde fast i Paris fra 1915 til 1932, og etablerte seg som kunsthandler under krigen. Gjennom sitt vennskap med de viktigste kunsthandlerne og kunstnerne, blant andre Renoir og Picasso, fikk han formidlet fransk kunst av betydning til Skandinavia direkte fra sin plass i Paris.

Vi gleder oss til å fortelle mer om denne bemerkelsesverdige historien i forbindelse med salget av “Sittende, ryggvendt akt” på vår auksjon «Fokus 1900» til høsten.

Motta nyheter, oppdateringer og invitasjoner på epost

Bli den første til å motta nyheter om auksjoner og salg, få beskjed når kataloger er tilgjengelige på nett og få invitasjoner til visninger, utstillinger og foredrag.

Meld deg på