Spesialister på Edvard Munch, og eldre og moderne kunst av høy kvalitet.

Avsluttet
Fra Jahn Teigens samlinger

Auksjon onsdag 24. februar 2021 kl 12:00

Henting av betalte objekter: Hverdager 10.00-17.00 1.-12. mars

LP-plate med cover
Prima Vera den 5te 1981

Coveret i svart/hvitt
Signert på coveret av Herodes Falsk og Tom Mathisen.

1 av 1500 utgitt i svart/hvitt. Utgitt av RCA Victor.

Auksjonert onsdag 24. februar 2021 kl 12:00

Tilslag NOK 5 600

Historien fortalt av Morten Stensland:

Prima Veras plate "Den 5te" ble utgitt i oktober 1981, med et manipulert bilde av Kongefamilien, det vil si med kong Olav, dronning Elizabeth II og kronprinsesse Sonja, sammen med Jahn Teigen, Herodes Falsk og Tom Mathisen som coverbilde. Det syntes ikke daværende kabinettsjef ved Slottet, Vincent Bommen, var noe morsomt i det hele tatt. Så Teigen og Falsk ble innkalt på teppet til selveste statsadvokaten, der de fikk klar beskjed om å stoppe produksjonen av coveret hvis de ville unngå rettssak.

Da var allerede mellom 11 000 og 15 000 eksemplarer sendt ut i butikkene.

I all hast ble det laget nytt cover, med et bilde tatt av VG-fotograf Sigurd Eidsøren et par dager tidligere. Hans idé var å få Prima Vera til å marsjere opp Karl Johans gate i Oslo, samtidig som Stortinget skulle åpnes. Da ville paradegaten være tom, med Garden i stram giv akt langs hele veien der Kongen skulle komme kjørende.

Prima Vera stilte i de grønne stillongsene og sjakettjakker med medaljer. Riktig stilig så det ut! Men det syntes ikke politiet, som skulle passe på Kongen. Gutta fikk beskjed om å pelle seg vekk. Men etter en kort konsultasjon inne på Grand Hotell lot de det stå til: De løp ut mellom forfjamsede politifolk og gardister, og begynte å marsjere mot Stortinget. Fem bilder fikk Eidsøren tatt, før politiet jaget dem tilbake på fortauet. Men det holdt. Først til en stor sak i VG, og så altså til nytt bilde på platecoveret.

Der ble det trykket i svart/hvitt, og de grønne stillongsene ble dermed grå. Det var ikke fint nok, mente gutta, og så ble det coveret også stoppet, etter bare å bli trykket i ca 1500 eksemplarer. Dermed ble versjon tre av coveret trykket opp, med samme bilde der stillongsene var farget grønne. Platen havnet på 2. plass på VG-lista, den tidens største salgsliste. Førsteplassen ble okkupert av den tyske komponisten Frank Duval, som ble brukt i TV-krimmen "Derrick". I følge Falsk sa det mye om Norge på den tiden.

Men det var ikke alt: Tradisjonen tro hadde Prima Vera oversatt en utenlandsk slager de ville ha med på platen. Denne gangen Paul McCartneys "Coming Up", som ble til "Heiser opp" og en tekst om kjendiser som hadde tatt ansiktsløftning. Da McCartney fikk oversatt den norske teksten sa han blankt nei til utgivelse. Den ble imidlertid utgitt nesten ti år seinere, på et samlealbum i forbindelse med showet "Prima Vera (a)live".