Spesialister på Edvard Munch, og eldre og moderne kunst av høy kvalitet.

Avsluttet
Fra Jahn Teigens samlinger

Auksjon onsdag 24. februar 2021 kl 12:00

Henting av betalte objekter: Hverdager 10.00-17.00 1.-12. mars

Kostyme
Optimist-jakken

Brukt av Jahn Teigen da han sang «Optimist» i den norske Melodi Grand Prix finalen, 12. mars 1989. Svart fløyel med broderier i gulltråd og gullbånd. Merke: Linne-Kathrine S, Oslo, Norway.

Auksjonert onsdag 24. februar 2021 kl 12:00

Tilslag NOK 102 500

Historien, fortalt av Morten Stensland:

Jahn Teigen og låten "Optimist" var storfavoritter i Melodi Grand Prix 1989, som gikk av stabelen i Stavanger. Fem juryer - en fagjury, en pressejury og tre folkejuryer, alle tilstede i salen - skulle velge ut tre bidrag til en superfinale. Det ble dødsstille i den store salen da Teigens navn ikke ble lest opp. Så brøt rabalderet løs! Publikum buet, reiste seg og ropte taktfast "Teigen, Teigen, Teigen"! Og det raknet fullstendig da Teigen selv kom løpende inn bak i salen for å takke for støtten. Programleder Øystein Bache hadde sitt svare strev med å få roet ned, men skandalen var allerede et faktum. Ut forsvant Teigen, i sin sølvbroderte jakke, og igjen på scenen sto Tor Endresen, Ingeborg Hungnes og Britt-Synnøve Johansen. Det ble Britt-Synnøve som til slutt fikk flest stemmer for "Venners nærhet".

Men det var Teigen som vant. Publikum, presse og kolleger raste. En svensk journalist skal i følge Wikipedia ha sagt at «det er som om brudgommen ble kastet ut fra bryllupsfesten». "Venners nærhet" havnet på 17. plass i den internasjonale finalen, mens "Optimist" ble en megaslager. I dag er det "Optimist" folk flest nevner i forbindelse med Teigen. Og etter de vanskelige årene på 90-tallet ble sangen nærmest symbolet på Jahn selv, og hans utrettelige pågangsmot og optimisme.