Spesialister på Edvard Munch, og eldre og moderne kunst av høy kvalitet.

Avsluttet
Juleauksjon

Auksjon torsdag 15. desember 2005 kl 18:00

Pahr-Iversen, Kjell (1937-)
Ikon

Olje på lerret
56x40
Usignert

Signert, påtegnet med tittel og datert 86 på baksiden av lerretet.

Auksjonert torsdag 15. desember 2005 kl 18:00

Vurdering
NOK 8 000–10 000

LITTERATUR: Arvid Møller: Kjell Pahr-Iversen, Oslo 1995, avbildet s. 50.

I samtale mellom Arvid Møller og Kjell Pahr-Iversen er dette nedskrevet i boken om Pahr-Iversens ikon-bilder:

Å se inn i et lyshjerte

Hvorfor begynte du å male ikoner rundt 1975,... - I min produksjon står ikonene i en kategori for seg. De er laget og befinner seg i et lavere, mørkere og muligens fortroligere billedleie. Å betrakte bildet blir som å se inn i et lyshjerte.
En gang i min ungdom kom jeg uforberedt til å overvære striptease. Da damen plutselig, blottet, snudde seg mot den sørgmodige forsamling, så jeg i hvitheten som sprang fra huden, uskyldens uovervinnelighet - og jeg trodde på Gud. S. 95.

I boken er også en artikkel av Donald Kuspit om Pahr-Iversens ikonbilder gjengitt på engelsk, fransk og dansk: Det ekspressionistiske ikon.
Sakset fra artikkelen:

Jeg tror, der er to slags kræfter i Pahr-Iversens maleri en higen efter lys og en higen efter maleriets stoflighed. De er uadskillelige i ikonets pragt. ... Et stærkt fast lys medfører uvægerligt en længsel efter gud. ... Pahr-Iversens ikon er verden koncentreret i en heraldisk hieroglyf. I det ene arbejde efter det andet bringes lyskilder under kontrol af den rektangulære form, som "lutrer" - afmystificerer - lysets mystiske magt. ...