Spesialister på Edvard Munch, og eldre og moderne kunst av høy kvalitet.

Avsluttet
Fokus 1900

Auksjon mandag 23. november 2015 kl 18:00

Våre lokaler, Gamle Logen

Picasso, Pablo (1881-1973)
Fiskerne

Fettstift i brunt og svart på tykt gulhvitt papir
50,5x93,5
Begge signert i rødt, henholdsvis oppe t.h.: Picasso, og nede t.v.: Picasso

Tegnet på begge sider av arket, på den ene siden i brunt, på den andre siden i svart. Utkast til utsmykning i Regjeringskvartalet, Høyblokken, Oslo. Tegningen i brunt: Påtegnet, antagelig av kunstneren, i klammer med blyant nede t.h.: "(29 juin 1957.)". Papir med blindstempel: Les papiers Canson LAVIS B. Den brune tegningen er utkast til utsmykningen i sandblåst betong på nordveggen i 8. etasje i trappeløpet i Høyblokken.

Auksjonert mandag 23. november 2015 kl 18:00

Vurdering
NOK 300 000

Tilslag NOK 540 000

Solgt for NOK 540 000

LITTERATUR: Sylvia A. Antoniou: A concrete partnership: Carl Nesjar & Pablo Picasso, Oslo 2009, tegningen i svart fettstift: “The Fishermen” Fiskerne, avbildet s. 18.

Dette er en original tegning utført av Picasso for sandblåsing i betong i Regjeringskvartalet, som Carl Nesjar sto for. Carl Nesjars samarbeid med Pablo Picasso (1881-1973) er en fantastisk historie. Det var arkitekten Erling Viksjø som ivret for at Nesjar skulle kontakte Picasso.

Da Picasso hørte at Nesjar var norsk, sa han at «det var slettes ikke verst» («Ca, c’est déjà pas mal»)!

Først helt mot slutten av deres møte fikk Nesjar vist frem fotografiene fra betongeksperimentene i Oslo. Picasso ble helt vill. «Du skulle sett! Det var akkurat som om noen hadde stukket ham i bakenden med en stor, spiss nål! Han hoppet i været. Løp ut på kjøkkenet og ropte til kokken at hun skulle legge fra seg alt hun holdt på med for å se på bildene. Så ut i hagen for å finne gartneren. Med opprømt og høy stemme viste han ham bildene.»

Det måtte holdes strengt hemmelig at en utenlandsk kunstner, uansett hvor kjent han måtte være, skulle ha noe som helst med utsmykning av Regjeringskvartalet å gjøre, for norsk skulle det være tvers gjennom. For å greie å holde det hemmelig ble Picasso kalt Pedersen!