Auksjon mandag 3. desember 2018 kl 18:00
Ibsen, Henrik(1828-1906)
Et dukkehjem

1. utgave
H: 18 cm. B: 12 cm.
Græbes Bogtrykkeri for Gyldendalske Boghandels Forlag (F. Hegel & Søn), København 1879. Innbundet i shertingbind i grønt med svart dekor og skrift i gull. Gullsnitt.

På forsatsen dedikasjon med penn av Henrik Ibsen:

"Herr M: Grönvold
venskabeligst og forbindtligst
tilegnet.
München, julaften 1879.
Henrik Ibsen."

Litt historie rundt 1.utgave Et Dukkehjem 1878 dedikert håndskrevet av Henrik Ibsen.

Mottatt av Markus Grønvold og kone i München(?) julen 1879. Markus var bror av tegneren og maleren Bernt Grønvold og min oldefar Diderik Grønvold (lærer på Hamar Katedralskole/forfatter og initiativtaker til
museet på Domkirkeodden). Alle var født i Bergen og sønner av sogneprest Kristian August Grønvold, min tippoldefar på morsiden. Malerene dro tidlig ut til Tyskland/Østerrike for å studere/male og giftet seg etterhvert med to rike spinneridøtre fra Reute i Tirol (søstre) født Hermann.
At Markus ble meget bemidlet gjorde
han i stand til å holde stort hus og en stor omgangskrets i sine villaer i München, på øy i Chimsee og senere Salzburg. Kunstnere fra Norge, Sverige og ellers i Europa var hyppige gjester. Markus datter, Edith gift Hoffman i Salzburgog datterdatter, Ninni ugift hadde hele tiden tett kontakt med familen i Norge og da særlig med min bestemor Borghild Engh (født Grønvold barn av Didrik og Anna født Torlasius på Island) og min mor Vera Beer født Engh).
Også min søster Vera Beer Sander og jeg besøkte familien i Salzburg ved flere anledninger fra 1960-tallet og frem til dags dato. De kom også ofte på besøk til Norge.
Markus Grønvold hadde også sommersted i Fredriksværn (Stavern). Min mors tremenning Ninni snakket flytende norsk.
Ninnis bror, Franz Hoffmann gift med Inge bodde i Werfen Weng hvor han var fortsmester på godset Blumbach til Krupp.
De hadde 5 barn, mine firmeninger som jeg har hatt god kontakt med. Etterhvert som min bestemors genrasjon falt fra var det Tante Ninni og senere tante Inge som overtok den store villaen i Rennbahnstrasse 33, Salzburg. Helt siden 1968-69 var jeg klar over de norske 1. utgavene som stod i bokhyllen i trappeoppgangen i 2.etasje
uleste og vakre. For ca 12-15 år siden fikk jeg med hjem til Norge av tante Inge:
Hedda Gabler og Et Dukkehjem av Ibsen samt Over Ævne av B. Bjørnson.
Et Dukkehjem har følgelig vært i familiens eie helt siden Julen 1879. Hedda Gabler var head line på 40 års jubileet for Ringsrud (Ringsrød?) for en del år siden. Ble solgt for 65.000.
mvh Anders (Beer)

Vurdering
NOK 100 000

Auksjonert mandag 3. desember 2018 kl 18:00

Usolgt