Auksjon onsdag 24. november 2021 kl 18:00
Placht, Henrik(1973-)
Fortified 2021

Akryl på lerret
150x110
Signert, datert og påtegnet med tittel på baksiden av lerretet: Henrik Placht 2021

Selges til inntekt for Villa SULT.
Kun 5% omkostninger på tilslaget (Kunstavgift).

Monografi utgitt av forlaget Kerber fra 2019 medfølger.

Henrik Placht er norsk kunstmaler. Han er utdannet ved Vestlandets Kunstakademi i Bergen 1997-1999, deretter ved Kunstakademiet i Berlin, Weissensee, før han igjen studerte i Bergen i 2001. Han har hatt en rekke utstillinger i Norge og utlandet. Han var inititativtager til etableringen av Kunstakademiet i Ramalah og har vært Prosjektleder ved Kunsthøgskolen i Oslo for etableringen av Kunstakademiet i Ramallah (International Academy of Art Palestine IAAP). Henrik Placht hadde idéen til og har stått for gjennomføringen av Ramallah-prosjektet. I 2002 fikk Placht en idé om å etablere et eget palestinsk kunstakademi i Ramallah. Akademiet kom i drift i 2006 og har Kunsthøgskolen i Oslo som samarbeidspartner. Utenriksdepartementet har støttet prosjektet, Goetheinstituttet betaler tyske kunstprofessorer som skal forelese på akademiet. Belgia gir kunststipendier og en arabisk interessent betaler en del av de løpende utgifter. Palestinerne selv bidrar med 25% i driftsstøtte til akademiet. Placht var lobbyist i Utenriksdepartementet og sikret finansieringen til etableringen av IAAP gjennom UD.
Placht har vært gjesteprofesor ved en rekke nasjonale og internasjonale universiteter, bl.a. Columbia University i New York og Master programmet ved Bezalel i Tel Aviv.
Henrik Placht er innkjøpt av Astrup Fearnley Museet, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Christen Sveaas kunstsamlinger (Kistefos), og av Det internasjonale Fredssenteret (International Peace Institute IPI) i New York.

Vurdering
NOK 70 000–90 000

Auksjonert onsdag 24. november 2021 kl 18:00

Tilslag NOK 115 000

LITTERATUR: kunstverket.no.

Henrik Placht arbeider innenfor et abstrakt formspråk og bildene hans kjennetegnes ofte av sterke farger. Om sin egen kunst sier Placht, at han prøver å skape en kompleks komposisjon der harmoni og disharmoni skal krysses i noe som gir en slags balanse. Placht har tidligere jobbet med strenge komposisjoner av geometriske former. I de senere årene har han utviklet et mer følelsesbasert uttrykk hvor farger og former bryter med den tidligere strenge komposisjonen.

«En del kunstnere engster seg for det personlige. Jeg oppfatter meg som svært følsom, og jeg vil ha den følsomheten; kjenne på det vesentlige».

- Henrik Placht