Auksjon tirsdag 29. november 2005 kl 19:00
Thaulow, Frits(1847-1906)
Gammel bro over elven Laïta

Olje på lerret
65x81
Signert nede t.h.: Frits Thaulow

Påtegnet: Vieux pont sur la Laïta, samt: environs de Quimperle, på messingplakett nede på rammen. Påtegnet på baksiden av rammen, som er av en type brukt av Georges Petit, Thaulows kunsthandler i Paris: Georges Petit tabl Thaulow.

Utstilt:

Grafton Galleries, London 1908, kat. nr. 10.

Vurdering
NOK 300 000–400 000

Auksjonert tirsdag 29. november 2005 kl 19:00

Usolgt

Fra forsommeren til november 1901 oppholdt maleren seg i den lille byen Quimperlé i Bretagne. Den ligger der de to elvene Isole og Ellé flyter sammen i den større elven Laïta. Mange kunstnere hadde maleropphold der, skjønt enda flere i det mer kjente stedet Pont-Aven, som ligger ca. 2 mil unna. Tittelen på messingplaketten kan assosieres med et bilde i katalogen for Thaulow-utstillingen i Grafton Galleries, London, i 1908, nr. 10: Vieux pont sur la Laïta. ...A rustic, primitive bridge, cows at the river. Denne utstillingen med franske titler og engelske forklaringer ble arrangert av "The Franco-British Art Association ... on behalf of Georges Petit of Paris" og omfattet 57 malerier. Georges Petit var Thaulows kunsthandler frem til kunstnerens død i 1906.

Vi har fått låne et postkort av Vidar Poulsson som viser et karakteristisk utsyn over elven Laïta med en budeie med kyr ved den ene bredden, som her gjengis. Vidar Poulsson antyder at motivet i dette maleriet kan være hentet fra den tilstøtende noe mindre elven Ellé, hvor det finnes et annet postkort, som viser en nærmest identisk bro med den kunstneren har malt, med et enkelt steinfundament og treplanker lagt oppå. Dette er en antagelse, men ofte har slike antagelser vist seg å stemme. Tittelen på messingplaketten på dette maleriet vil da være noe unøyaktig.

Takk til Vidar Poulsson for opplysninger om bildet.