Spesialister på Edvard Munch, og eldre og moderne kunst av høy kvalitet.

Avsluttet
Grev Wedels Moderne og Klassiske, del 1

Auksjon tirsdag 30. mai 2006 kl 18:00

Gamle Logen Store Sal

Kittelsen, Theodor (1857-1914)
Dragen 1904

Blandingsteknikk, lysmål
43x66
Signert og datert nede t.v.: Th. Kittelsen. 1904.

Påtegnet med tittel på baksiden.

UTSTILT:

Th. Kittelsens hjem Lauvlia 1998.
Th. Kittelsens hjem Lauvlia 2002.

Auksjonert tirsdag 30. mai 2006 kl 18:00

Vurdering
NOK 400 000

Tilslag NOK 350 000

LITTERATUR: Odd Hølaas: Theodor Kittelsen, Oslo 1945.

Trollskap
Dragen
I årtusener ruget dragen over den gylne skatt. Med sine vinger dekket den kongekroner og edelstener og kister fulle av skinnende ringer. Den voktet med gnistrende øine, og av dens svelg stod ild og røk. En gang imellem svang den sig ut av sin hule. Det veldige skremmebilledet suste ut over havet, og i sporet veltet røk og gnister som et kjølvann. Og menneskene sank i kne og krøp i skygg og skjul.
Få var det som våget sig op i dragehulen for å vinne den lysende skatt. Og ingen vendte tilbake. Sverdet fløi av skjeden; men lenge før det møtte de krummede klør, åt dragens eitrende ånde sig gjennem skjoldet og drepte. Så lå de bleke dødningskaller der oppe som boliger for ormer og mus. - Men tiden seiret over den fryktelige drage. Dens søvn blev lenger og lenger. Mannsaldrer gikk mellem hver gang den fløi ut, og med redsel så de nye slekter på den som et varsel om sverdtid og pesttid og alt ondt.
Nu er varslet innslumret. Dragen er et sagn. Den sover dødens tunge søvn. Øinene er sunket dypt ned i skallen, vingene stivnet. De ristede runer sprekker, dødningskallene smuldrer, og tiden drysser gress og mose over det hele.
Rogn og busker dekker hulen, og der ute er så lyst og solvarmt. Fra det friske hav stryker en susende vind, så busk og tre vugger og rasler med sine blader. Og på rognekvisten sitter en liten fugl og vipper: "Kvivit! Jeg er så glad, så glad! Nede ved fjellveggen har jeg bygget redet mitt av strå og ler, solen lyser inn i det, og nypetornsbusken har satt en rose som et tak ovenover. Kvivit, kvivit!" S. 219.