Spesialister på Edvard Munch, og eldre og moderne kunst av høy kvalitet.

Avsluttet
Juleauksjon

Auksjon mandag 28. november 2016 kl 18:00

Våre lokaler

Müller, Morten (1828-1911)
Fiskerfamilie i fjordlandskap 1877

Olje på lerret
73x102
Signert og datert nede t.v.: Morten- Müller 77.

Påtegnet på baksiden av rammen: "Morten Müller".

Auksjonert mandag 28. november 2016 kl 18:00

Vurdering
NOK 70 000–90 000

Tilslag NOK 70 000

LITTERATUR: Marianne Yvenes: Morten Müller og det senromantiske landskapsmaleri, utstillingskatalog Baroniet Rosendal 2002.

Fjordlandskaper finnes det mange av gjennom hele Morten Müllers produksjon. Han malte fjorden en uværsdag, med piskende vind og frådende sjø, der bølgene slo hvite mot stranden og himmelen lå blygrå i bakgrunnen. Andre ganger lå sjøen stille i skumringen, med disig luft og landskapet preget av grå-blå toner i harmonisk melankolske stemningsbilder. Eller han malte fjorden på blanke soldager med skimrende lysreflekser i vannet og høye fjell med snøhvite topper i bakgrunnen. S. 8.

Her er det en blank soldag Müller har komponert, hvor menneskene inngår som et naturlig element i fjordlandskapet i ferd med å utføre sin daglige dont. Morten Müller regnes som en våre «düsseldorfere», som fikk sin vesentlige utdannelse i Düsseldorf, og som holdt seg til en senromantisk fremstillingsform gjennom hele sin karriere som kunstner. I et bilde som dette kan man allikevel se at han ble påvirket av realismen i noen grad, i hvert fall i fargeholdningen. Det er en generell utvikling for mange av de norske kunstnerne, også blant dem som ellers holdt seg til en tradisjonell fremstillingsmåte. Det er en tendens mot en lysere og renere fargeholdning som viser seg i dette maleriet med det klare blå og det friske grønne.