Auksjon mandag 3. desember 2018 kl 18:00
Peterssen, Eilif(1852-1928)
Fredrikke Gram og datteren Nicoline i hagen på Ask

Olje på lerret, oppklebet på plate
23,5x29,5
Usignert

Påtegnet på lapp på baksiden av platen: "Dette bilde er malt av Eilif Petersen som var gift med Nicoline datter av general Johan Georg Boll Gram 1809-1873. Det er malt i haven på Ask Gods og er av generalinne Fredrikke Gram sammen med en av dötrene eller en selskapsdame." ("eller en selskapsdame" er overstrøket). "Fredrikke 1811-1896 var födt Stabell. Petersen malte antagelig bildet engang rundt 1880. Andrine (Vadrette) Kittelsen som hjalp til på Ask Gods på den tid fikk dette bilde da hun var der."

Kokkin 160.

Proveniens:

Andrine Vadrette Kittelsen.

Vurdering
NOK 20 000–30 000

Auksjonert mandag 3. desember 2018 kl 18:00

Tilslag NOK 26 000

LITTERATUR: Jan Kokkin: Eilif Peterssen. Mellom stemninger og impresjoner, Oslo 2009, kat.nr. 160, avbildet s. 99 og 359.

Fra høsten 1878 til høsten 1879 oppholdt Eilif Peterssen seg i Norge. S. 98.

Eilif Peterssen forlovet seg med Nicoline Gram Ravn våren 1879. Dette maleriet er malt denne for dem lykkelige sommeren i 1879. Som det står hos Kokkin, oppholdt Eilif Peterssen seg på Ask og giftet seg der med Nicoline høsten 1879. S. 81. De hadde lært hverandre å kjenne i München:

I München gjorde Eilif Peterssen ellers bekjentskap med en familie han snart skulle bli innvevd i. Først kom den lovende malerinnen Andrea Gram (1853-1927) fra Ask gård på Ringerike, som sammen med flere andre kvinnelige malere ønsket å bli elev av Peterssen høsten 1875. Året etter kom hennes mor Fredrikke Gram sammen med to andre døtre, Margrethe og Nicoline. ... Fredrikke Grams hjem i München skulle virkelig bli et samlingspunkt for de norske og andre skandinaviske kunstnere. Ingeborg Motzfeldt Löchen, datter av eldste datter på Ask, Else, har skrevet om middager og sammenkomster i boken Somre og vintre på Ask, Oslo 1940. Datidens kunstnere elsket å utfolde seg innenfor det musikalske området og "generalinnen" inviterte ofte til musikkaftener der også Eilif Peterssen var en selvfølgelig gjest: "Det var alltid musikk i huset, og mange av malerne var med i de faste musikkaftener med kvartetter og flerstemming sang. Eilif sang duetter med Nicoline, som sang like yndig som hun selv var." Det var nok under disse sangaftnene i München at Eilif Peterssen og Nicoline Gram fikk et godt øye til hverandre og innledet et vennskap som skulle utvikle seg til kjærlighet og ekteskap bar få år senere. S. 61-62. Nicoline het Ravn til etternavn. Hun var blitt enke etter bare et halvt års ekteskap med trelasthandler Wilhelm Ravn fra Drammen, som døde i 1876.

Eilif Peterssen la ikke skjul på at han var lykkelig i et brev til Diderik Maria Aall: "Ja du kan nok tale om den "vidunderlige Kraft" ved et godt Hjem, både i Gjenvordigheder og Glæde. Jeg kjender jo ikke dette endnu, men Forestillingen om det står så klart for mig, thi jeg er lykkelig, mere end jeg nogensinde drømte om at kunne blive. Jeg er nu her på det deilige Ask, er - det lyder kanskje utroligt - temmelig flittig; men her er et udmærket godt Atelier, min Forlovede sidder Model for mig, så at du nok skjønner at det nok går an, og at jeg ikke lider Nød. Ja detter er herlige Dage, og Alt ser så lyst ud for mig, at jeg nok kan misundes." Forberedelsene til den store begivenheten gikk sin gang gjennom hele sommeren og den 21. september 1879 giftet Eilif Peterssen og Nicline Ravn seg i Norderhov kirke på Ringerike. S. 100.

Umiddelbart etter bryllupet satte Eilif og Nicoline Peterssen kursen for Roma. ... På vei til Roma stoppet de to i München der Peterssen traff Theodor Kittelsen, som han tidligere hadde hjulpet inn i Lindenschmits klasse på akademiet. Både Peterssen og Diderik Maria Aall engasjerte seg sterkt for å hjelpe Kittelsen, blant annet ved å forsøke å skaffe ham stipendier. S. 104.

De to reiste så til Roma, der de oppholdt seg om vinteren. I 1880 oppholdt de seg i fjellandsbyen Sora, vad Abruzzene sørøst for Roma. Høsten 1880 var de på Capri, før de igjen reiste til Roma.