Spesialister på Edvard Munch, og eldre og moderne kunst av høy kvalitet.

Avsluttet
Kunst på papir mm

Auksjon tirsdag 10. desember 2019 kl 20:00

Nettauksjon

Visning i våre lokaler 1. desember - 10. desember

Oesterley, Carl (1839-1930)
Ved isbreen

Olje på lerret
63x95
Signert nede t.h.: C Osterley Sekundær signatur nede t.v.: A Normann

Auksjonert tirsdag 10. desember 2019 kl 20:00

Vurdering
NOK 15 000

Tilslag NOK 12 000

LITTERATUR: Bjørn Tore Pedersen: Adelsteen Normann. Norges fjordmaler, Oslo 2009, avbildet s. 47 med tittel: "Ved isbreen", feilaktig attribuert til Adelsteen Normann.

Vi er nå, dessverre, overbevist om at dette maleriet er av Carl Oesterley, og at signaturen: "A Normann", dermed er sekundær.

Det er ett sted i Norge hvor en arm av en isbre kommer helt ned til fjorden. Det er en arm av den store Svartisen. Brearmen heter Engenbreen og ligger ved Meløy i Nordland. Her går breen helt ned i Holandsfjorden. Allerede i 1890-årene var det bre-turisme inn til området. Man vet at blant andre keiser Wilhelm var her for å se den spektakulære brearmen som strakte seg ned til fjorden. I dag har den trukket seg noe tilbake.

Man kan ikke vite helt sikkert om inspirasjonen til dette maleriet kommer fra det at kunstneren har sett dette spesielle stedet, Engenbreen, men det er sannsynlig at han har sett det, eller noe liknende.

I Fjærland i Sogn er det også liknende brearmer som her kommer fra Jostedalsbreen og løper ned ganske nær fjorden. På nettsidene averterer Fjærland med slagordet: "Der isbreen møter fjorden". Bøyabreen og Supphellebreen er begge under 10 km fra fjorden. Kom de ned til fjorden i gamle dager? Da kan Carl Oesterley ha sett det her også. Fra 1870 spesialiserte kunstneren seg på norske landskaper, og han foretok flere studiereiser til Norge.